Portie controle

Ik hou van eten, ik lust ook best wel veel. Dat was vroeger wel anders, als kind lustte ik namelijk niets. Dit werd ook niet echt beter toen ik eenmaal een tiener werd. Ik denk dat de omslag pas kwam toen ik volwassen werd. Ik begon toen meer eten te proberen. En nu vind ik het juist ook heel leuk om in een restaurant een verrassing menu te bestellen. Spannend om te zien wat voor nieuws en lekkers de volgende gang weer brengt.

Doordat ik dus veel lust en een zoetekauw ben, vind ik het erg vervelend als mensen zeggen” je mag dit niet eten. want …” Hier ben ik het dus niet mee eens. Een omdat ik niet in goed en slecht voedsel geloof ( wel voedzaam en niet zo voedzaam eten ) en twee omdat ik geloof dat als je bepaalde dingen niet meer zou ‘mogen ‘ eten dat je het dan juist heeeeel graag wilt.

Dus eet ik alles en geniet ik van alles, maar 80% van het voedsel dat ik tot mij neem is voedzaam voor mijn lichaam en 20% niet zo. Verder probeer ik mijn portie’s in controle te houden. Wij leven nu eenmaal in een maatschappij en tijdperk waar de porties steeds groter worden. Dit vind ik echt bizar. Steeds meer mensen kampen met overgewicht ( zelfs steeds meer kinderen ) en dan worden maaltijden ook steeds groter, dit zou eigenlijk andersom moeten zijn. Ik bedoel waarom moeten er 2 a 3 stuks in een verpakking zitten, als 1 koekje al genoeg is.

Ook onze borden worden steeds groter en het scheelt echt wel of je van een groot bord eet of een klein bord. Je hersenen houden je namelijk voor de gek. Kijk maar eens naar de foto’s in deze blog. Waar zit/ligt meer voedsel in/op? Het juiste antwoord is dat het precies het zelfde is, alleen in een klein kommetje of op een kleiner bord lijkt het meer. Je hersenen zeggen dan: ” je hebt genoeg “. Bij het grotere bord kan het zijn dat je hersenen zeggen: ” nou dit is niet erg veel, neem nog maar een beetje ” En op die manier eet je meer dan eigenlijk nodig is.

 

Want wat heb je nou eigenlijk per dag nodig:

 1. 2 a 3 stuks fruit per dag
 2. 300 a 400 gram groenten per dag
 3. 250 a 300 gram aan granen, aardappelen en brood per dag ( bijv. 4-5 sneden brood en 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen ) en 25 a 30 gram noten
 4. ongeveer 2 a 3 porties zuivel per dag
 5. 1 portie vis/peulvruchten of vlees
 6. 30 gram kaas
 7. 30 -40 gram smeer en bereidingsvetten

Maar wat zijn nou porties of hoeveel is een opscheplepel?

 • groenten                                       50 gram = 1 opscheplepel
 • fruit.                                              1 portie = 100 gram
 • graanproducten                            1 opscheplepel = 50 gram
 • aardappelen                                een gemiddelde aardappel weegt 70 gram
 • vis/peulvruchten/vlees.               1 portie vis of vlees= 100 gram 1 portie peulvruchten = 2-3 opscheplepels = 135 gram
 • ongezouten noten.                      25 gram = 1 handje
 • zuivel                                           1 portie = een glas of schaaltje van 150 gram/ml
 • kaas                                            40 gram = beleg voor 2 boterhammen ( voorverpakte plakken kaas wegen ieder 30 gr
 • smeer en bereidingsvet              40 gram = voor het besmeren van 4-5 boterhammen plus 1 eetlepel om eten mee te.
 •                                                     bereiden.

Een goede manier om je bord in te delen is deze in drie stukken te verdelen. De helft is voor je groenten, een kwart voor je eiwitten ( vlees, vis , peulvruchten ) en een kwart voor je koolhydraten ( aardappelen, graanproducten ). Als je dit altijd hanteert dan zit je al heel erg goed.

Wat daarnaast ook nog een goed middel kan zijn om te beslissen bij hoeveel je nou op je bord moet doen is de handpalm methode. Deze gaat uit dat je je eigen handpalm kan gebruiken als richtlijn. Iemand die groot is, heeft meer nodig dan iemand die klein is. Iemand die groot is, heeft grotere handen en heeft ook meer energie nodig. Het fijne aan de handpalm methode is dat je deze altijd bij je hebt.

De hoeveelheden die hierbij passen zijn:

 1. groenten 2 keer een vuist
 2. vlees en vis 1 keer je handpalm ( het gedeelte zonder vingers )
 3. aardappelen/graanproducten 1 keer een vuist
 4. vetten ( mayonaise, olie, boter ) 1 vingertop
 5. pindakaas, sla dressing, zuivelspread 1 duimtop

Als je met al deze dingen rekening houdt bij je eetpatroon, kan je alles eten en hoef je niets te laten staan.

 

( foto’s eigen foto’s en Pinterest afbeeldingen )

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *