Body positivity

Laatst kwam ik een insta story tegen van Miljuschka ( in mijn ogen de cheesecake queen, tv kok van heerlijke recepten en een prachtige vrouw om te zien ). Hierin vertelde zij dat zij de laatste tijd nogal boze berichtjes krijgt van vrouwen uit de #bodypositivity gemeente die vinden dat zij de filosofie van het body positive niet meer zo goed na leeft nu zij er voor gekozen heeft om een aantal kilo’s kwijt te raken met WW.

Dit vond ik toch een interessant ding. Want wat is de filosofie van body positivity dan? Want als ik aan body positivity denk dan zie ik volslanke vrouwen voor mij die hun vollere figuur graag willen promoten. Laten zien dat je ook met een voller lichaam er goed uit kan zien en gelukkig in het leven kan staan. Maar waarschijnlijk is dit allemaal een beetje kort door de bocht. Dus ik ging op onderzoek uit.

 

Een quote die ik las van @Bodyposipanda ( ofwel Megan Jayne Crabbe, een bekend persoon in de body positive community ): Echte vrouwen en mannen zijn dik. En dun. En allebei, en geen van beide, en al het andere.

Haar boodschap is: Sluit vrede met je lichaam en leef, dit doe je door:

  1. Jezelf te accepteren, accepteer dat je een lichaam hebt en voel je daar neutraal over.
  2. Respecteer je lichaam, je bent dankbaar voor alle geweldige dingen die je zelf kunt. Kijk eens wat je lichaam allemaal uit zich zelf kan. Zo geneest je lichaam wanneer je ziek bent en kan het keihard werken.
  3. Iedereen heeft een bikini body, hier heb je alleen een bikini voor nodig. Je lichaam bestaat niet alleen om door anderen aanschouwd te worden. Het is geen object dat om ongevraagd commentaar vraagt. Je lichaam is om te functioneren. Je gaat niet naar het strand om visueel aantrekkelijk te zijn voor anderen; je bent er om het zand te voelen, de zon, de golven te horen of het zout te ruiken. `je bent zoveel meer dan hoe je eruitziet en je bent geen lijst van lichaamsdelen die anders zouden moeten zijn.
  4. Stop met diëten , diëten werkt niet. Sterker nog: ze werken nooit. En dat ligt niet aan jou! Iets een nieuwe levensstijl noemen of als je let op wat je eet en vaker beweegt met als doel gewichtsverlies, dan volg je al een dieet. Als diëten wel zouden werken zou iedereen in de wereld er namelijk vanaf weten en dan zouden we allemaal dun zijn.
  5. ‘dik’ is geen scheldwoord, dit is een lichaamstype, maar onze cultuur heeft een compleet andere betekenis aan het woord dik gegeven. Dik is ongezond en lelijk. Dik is dom. Maar wie heeft dat bedacht? Waarom kun je niet dik en gezond zijn? Dik en succesvol? Dik en sexy of dik en gelukkig? Sommige mensen hebben een dik lichaam, andere een dun. En zo heb je gespierd, mollig en alles wat ertussenin zit. Dik is geen scheldwoord, maar een manier om je lichaam te beschrijven.
  6. Er bestaat geen goed of slecht eten. We worden overspoeld met goed en slecht eten. Calorieën tellen, voedingswaren; hoe ermee op. Luister naar je honger en behoefte van je lichaam. Taart is niet zondig, boerenkool is niet heilig, er zijn geen regels en eten is gewoon eten. Het varieert op basis van je honger, je planning, wat er in de buurt is en hoe je je voelt.
  7. Je lichaam willen veranderen is zonde van je tijd, je lichaam verandert altijd, dit is nu eenmaal zo. Je wordt ouder, krijgt misschien kinderen. Maar je lichaam wordt sterker, wijzer en veerkrachtiger. Je huid laat zien dat je leeft, lacht, huilt en voelt. Waarom zou je wachten tot je lichaam anders is om je geweldig te voelen? Je hebt maar een leven! Je leeft niet om aan een onmogelijk lichaamsideaal te voldoen, dat is letterlijk zonde van je tijd. Je ontzegt jezelf veel plezier. Doe wat je wilt doen, draag wat je wilt dragen en jaag je dromen na. Nu en niet straks.
  8. Je bent goed genoeg, body positivity betekend niet dik ‘in’ maken en ‘dun’ uit. Het nieuwe  ideaal zou helemaal geen ideaal moeten zijn. Elk lichaam moet bewonderd worden en vertegenwoordig zijn. Op die manier zie je de schoonheid in alles om je heen en zie je jezelf met vriendelijker blik. Waarom mogen mensen niet divers zijn? Word liever voor jezelf sluit vrede met je lichaam zoals het is en vier je lijf! ( bron; nl.lush.com )

Nu heb ik zelf natuurlijk ook wel een mening over deze punten, met een heleboel ben ik het eens en bij een paar heb ik wel een paar kanttekeningen. Ik denk dat het accepteren en respecteren van je lichaam een heel mooi iets is. Het is juist heel mooi dat iedereen uniek is, dat wij allemaal anders zijn.Hoe saai zou de wereld er anders uitzien.  En als je kijkt hoe lelijk wij vaak tegen ons lichaam zijn en dan vooral naar de buitenkant toe dan is dat natuurlijk heel erg jammer. Je lichaam zorgt ervoor dat je  s’ochtends wakker wordt, dat je kan ademen en bewegen en nog zoveel meer. Als je heel diep in de materie gaat dan is het fascinerend hoe je lichaam werkt van binnen. maar jammer genoeg staan wij hier te weinig bij stil en kijken wij vaak alleen naar het uiterlijke deel van ons lichaam. Ik denk als het andersom was geweest wij een stuk positiever erover zouden denken.

Ik vind dat je mensen sowieso niet moet uitschelden, niet omdat ze ‘dik’ zijn of dun, of flaporen of om zijn of haar huidskleur enz enz. Ik vind persoonlijk dat als je niets aardigst te zeggen hebt, dat je dan gewoon je mond moet houden. Niemand zit op lelijke woorden te wachten.

Iedereen is goed genoeg, want wat is niet goed genoeg? Wie bepaald of je goed genoeg bent of niet? Ik denk dat je bij jezelf diep naar binnen moet kijken en je je moet afvragen waar wordt jij blij en gelukkig van? Vind ik mijzelf mooi? Ben ik zelf blij met wat ik uit de kast heb getrokken? Ben ik persoonlijk tevreden en enthousiast over mijn kunstwerk? Wordt ik elke morgen blij van wat ik die dag weer mag doen? En als je die vragen met ja kan beantwoorden, dan is het goed, wat een ander er ook van mag vinden en zeggen. Dit zou geen invloed mogen hebben op jou allereerste gevoel of gedachten erover. Ik zeg altijd: als iemand anders er niet mee eens is of het niet mooi vindt, wiens probleem is dat dan? Die van hem of haar toch? Want ik ben er wel blij mee.

Stop met diëten. Zelf ben ik ook een voorstander van het stoppen van diëten als het dieet inhoudt dat jezelf ontzegt van bepaalde voedingsstoffen en je jezelf uithongert ( of ook wel je lichaam minder brandstof geven dan dat het nodig heeft om tot behoren te werken ). Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat diëten alleen maar averechts werkt. Dat als je na een dieet weer ‘ normaal ‘ gaat eten je vaak weer aankomt en soms zelfs meer. Dat je je natuurlijke verbranding zo in de war schopt dat je na een dieet juist minder verbrandt en dat dit zelfs jaren zo blijft. Je moet dus nog harder werken om het gewicht eraf te houden, je moet meer bewegen en nog minder eten.

Dan komen wij dus bij het stukje over het; er bestaat geen goed of slecht eten. Nu hou ik ook niet van de termen goed of slecht eten, laat mij dit duidelijk maken. Ik heb ook gemerkt dat ik van calorieën tellen dood ongelukkig wordt. Zelf praat ik graag over of voedsel mij alleen maar vult of dat het mijn lichaam ook voedt. Onder eten wat mij alleen maar vult versta ik eten dat uit weinig voedingsstoffen bestaat. Waar dus geen vezels, vitamines en mineralen in zitten. Dit zijn dan toch de snoepjes, koekjes, taartjes, snacks, enz. Natuurlijk eet ik ook voedsel wat mij alleen vult, maar dit is niet mijn hoofdmenu. Mijn hoofdmenu bestaat uit voedsel dat mijn lichaam voedt. Juist omdat mijn lichaam zoiets moois is en van alles kan. daarom moet ik blijven zorgen dat ik het voedt, dat het alles binnenkrijgt wat het nodig heeft om optimaal zijn werk te kunnen doen. Dat betekent dat ik voedsel tot mij neem, dat bestaat uit; koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.  Natuurlijk is taart niet zondig, maar het voedt niet en mijn lichaam wordt uiteindelijk niet blij als ik het alleen maar taart zou geven. Zelf hou ik mij zoveel mogelijk aan de 80/20 regel. 80% voedsel wat mijn lichaam voedt en 20% voedsel wat mijn lichaam niet zo voedt ( en natuurlijk is dit de ene dag ook eens iets meer of minder ), maar wat belangrijk is; geniet dan ook en voel je dan niet schuldig over dat stuk taart of die hamburger.

En dan als laatste nog even over punt 7. Je lichaam verandert continue, je wordt ouder, je krijgt misschien net als ik kinderen die dan ook nog eens beide keren met keizersnede ter wereld komen en mij achterlaten met een mega litteken en een mamabuikje. Mijn vel begint langzaam al richting het zuiden te zakken. Ik ben verder maar 1,58 cm lang en kon daardoor een carrière als model wel op mijn buik schrijven ;p. Een heleboel dingen kan je ook niet veranderen en zijn nu eenmaal zo. Maar betekent het dan ook dat je de dingen die je wel zou kunnen veranderen dan ook niet zou mogen veranderen? Of beter gezegd niet bij de body positive filosofie horen? Ik bedoel tegenwoordig kan je met een beetje geld een een heleboel laten veranderen aan je lichaam als je dit wilt en jij daar gelukkig van wordt. Zelf heb ik bijvoorbeeld mijn borsten laten doen, nadat deze 2 maal tot mega meloenen waren getransformeerd en daarna leegliepen en mij achterlieten met twee paar hangende vellen. Ja ik werd daar gewoon niet zo gelukkig van, had daardoor geen positieve gedachte over mijn body. En na jaren wikken en wegen heb ik toch de beslissing genomen om er wel iets aan te doen. ben ik dan een slecht voorbeeld voor body positive? Want dan kom ik bij het laatste.

Dit stuk kwam ik namelijk ook tegen: Body positive, veel mensen gaan er van uit dat je positief tegenover je lichaam staat, want dat betekent het letterlijk. Maar dit gaat veel dieper. Body positive draait niet alleen om jou, het draait om iedereen! De echte definitie van body positive is dat je iedereen accepteert, maar ook waardeert precies zoals ze zijn. Geen oordeel, geen vooroordeel. Een positieve mindset over alle mensen, alle kleuren, alle types, alle lichaamsvormen. Iedereen is oké, precies zoals ze zijn. Beauty comes in all shares & sizes.  (bron: thebiggerblog.com )

Hier kan ik mij dan wel met 100% in vinden. Het accepteren van ieder mens, geen oordeel en vooroordeel. En dan zelfs niet alleen wat betreft het uiterlijk, maar ook wat betreft hoe mensen zijn en de keuzes die zij voor zichzelf maken.

People are going to talk about you, no matter what you do.

So you might as well do whatever brings you joy

and live your best life

 

( foto’s: pinterest )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *