Geluk(t)

Afgelopen week had ik samen met mijn directe collega’s en mede collega’s vanuit andere scholen een studiedag. Het thema van dit jaar was : Geluk(t). Een thema helemaal van deze tijd, je wordt tegenwoordig kapot gegooid met allerlei cursussen en workshops met als doel: hoe wordt je gelukkig? Laten we eerlijk zijn; iedereen wil gelukkig zijn. Maar wat geluk inhoudt is voor iedereen anders. Het is daarom ook een heel persoonlijk iets: Geluk. En als je dan geluk hebt gevonden, heet dat dan ook dat je geluk(t) bent?

Het grappig is dat dit onderwerp mij de hele kerstvakantie al bezig hield. Ik had mij de vraag gesteld: waar wordt ik nou gelukkig van? Op nummer 1 staat mijn gezin en reizen, verder kan ik erg gelukkig worden van lekker eten, een rust momentje voor mijzelf, dansen, lol maken met mensen die ik lief heb ( familie en vrienden ) sporten,  ik wordt van een heleboel dingen gelukkig. Soms van zo veel dat ik niet kan kiezen en mij dan de vraag stel: maar moet ik kiezen? Of zou ik het ook allemaal kunnen doen? Hier ben ik nog niet achter, want het gevaar bij mij is; dat als ik te veel hooi op mijn vork neem, ik gestrest raak en het plezier dat ik eerst beleefde helemaal kwijt raak, weg geluk dus.

Vroeger dacht ik dat als ik een bepaald gewicht zou bereiken ( want dat gewicht had ik dus nooit ) dat ik dan ECHT gelukkig zou zijn. Raar eigenlijk, dat je je geluk laat afhangen van een getal op de weegschaal, maar goed. Dit heb ik jaren gedacht, omdat ik nooit het getal dat ik in mijn hoofd had bereikte. Totdat ik vorig jaar besloot; en nu is het genoeg. Je gaat nu eindelijk eens je gestelde doel behalen. Ik moet wel zeggen dat ik dit keer een mega stok achter de deur had, want ik zou geopereerd worden en ik wilde voor de operatie mijn streefgewicht behaald hebben. Ik had mij aangemeld bij een online programma waar ik een coach op afstand had en ik moest dagelijks mijn calorieën invullen. Verder ging ik 3x per week sporten en ging de knop in mijn hoofd om. Na 6 maanden had ik mijn streefgewicht eindelijk behaald, zelfs een beetje meer nog ( het ging om 6 kilo die ik kwijt was ). Ik was dol gelukkig dat het mij eindelijk eens gelukt was. Maar was ik nu gelukkiger dan met de 6 kilo meer? NEE, ik was eigenlijk heel erg ongelukkig. Ik raakte geobsedeerd door eten, was de hele dag bezig met wat ik wel en niet kon eten. Daarnaast, was ik nu wel kilo’s kwijt, maar in verhouding bleef ik nog steeds dat mama buikje houden en begon mijn vel al wat slapper te worden en daardoor kreeg ik kleine hangplooien in mijn buik ( tja als je al iets ouder wordt is dit niet meer zo flexibel ). Dus nu begon ik mij daar dus druk over te maken en werd ik daar weer onzeker over. Ik las een artikel op een meidensite met redenen om af te vallen. Ik zal er een aantal opnoemen:

 1. je voelt je mooier, verleidelijker en sexy
 2. je voelt je zekerder
 3. je hoeft niet meer jaloers te zijn op je vriendinnen
 4. je krijgt complimentjes
 5. je kan eindelijk kleinere maten shoppen
 6. je kan kleding aan die je vroeger niet aan kon
 7. je dwingt bewondering en respect af
 8. je voelt je zomers op het strand goed

Allemaal redenen om af te vallen ja. Maar als je het mij vraagt zijn ze wel allemaal een beetje oppervlakkig en zijn sommige van korte duur. Begrijp mij niet verkeerd, ik denk dat de meesten van ons zich mooi, verleidelijk en zeker willen voelen, ik zeker weten. Mijn vraag alleen is of dit echt alleen maar samenhangt met een maatje minder en hoeveel maatjes minder moeten dit dan zijn, 1 of 2 of 3? En als je dit maatje minder hebt bereikt ga je dan weer op zoek naar iets anders om je onzeker over te voelen? Complimentjes en dat anderen je bewonderen over wat je hebt bereikt zijn fijn, maar wat als je die niet krijgt of als die ophouden. Ben je dan ook nog gelukkig?

Ik ben helemaal voor een gezonde leefstijl en een gezond gewicht, maar een gezonde BMI ligt voor vrouwen tussen de 18.5 en 25. In mijn geval mag ik 15 kilo schommelen. Dit is nogal een verschil in gewicht. Mijn redenen om gezond te leven en daardoor ook op een gezond gewicht te behouden zijn:

 1. Het is beter voor je gezondheid, bij overgewicht of obesitas is de kans verhoogd op verschillende aandoeningen of ziektes. Veel voorkomende ziektes zijn bijvoorbeeld: diabetes en hart-en vaatziektes. Dit risico neemt af bij een gezond gewicht.
 2. Het is beter voor je conditie, door minder gewicht bij je te dragen gaan bepaalde activiteiten weer een stuk beter en kan je ze langer volhouden.
 3. Door gezond en gevarieerd te eten verhoog je ook de kans dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Ik ben er onderhand achter dat als je een gezonde levensstijl hebt, waarin je voornamelijk producten tot je neemt die je lichaam voeden en  af en toe ook kan genieten van producten die misschien je lichaam niet meteen voeden, maar wel je geest ;), je genoeg beweegt en de buitenlucht opzoekt. Je ook heel gelukkig kan worden. Je weet namelijk dat je dan goed bezig bent. En verder moet je vooral doen waar je hart van vol loopt, wat je rust in je leven geeft en dan komt het geluk vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *