een frisse start

 

 

Het jaar 2020 is begonnen, ik heb even terug gekeken en zag dat ik in 2017 ben begonnen met mijn site Healthandlicious. Toentertijd ben ik hier vol overgave en enthousiasme mee begonnen, maar tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik de laatste jaren weinig aandacht en liefde aan de site heb besteed. Stom eigenlijk, want het is zo’n mooie manier om mijn recepten, foto’s en verhalen via te delen. Maar een nieuw jaar is begonnen en ik heb heel wat wensen en doelen voor dit jaar, warvan ik hoop dat ik ze ook ga waarmaken. Want de persoon die mij tot nu toe steeds heeft tegengehouden ben ik zelf en hier moet nu eens verandering in komen.

In het stukje over mij heb ik mij al een beetje voorgesteld, maar ik wil dit toch nog eens doen. Ik ben dus Loreen Enners-Verhaak, nu 38 jaar, getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. Na tien jaar in de kinderopvang te hebben gewerkt, werk ik sinds twee jaar weer in het onderwijs als juf van een kleuterklas. Omdat ik zo met gezonde voeding en sporten bezig was, besloot ik mijn diploma’s gewichtsconsulent en kindervoedingsadviseur te halen. Om mij nog verder te specialiseren ben ik ook de cursus emotie-eten gaan volgen. Het liefst zou ik naast mijn werk in het onderwijs ook voor mijzelf beginnen om volwassenen en kinderen te helpen met een gezonde levensstijl. Maar tot nu toe is dit er nog niet van gekomen, waarom niet vraag ik mijzelf geregeld af.

Mijn kennis over problemen met gewicht en eten heb ik niet alleen uit de boeken, mijn kennis heb ik ook uit eigen ervaringen. Het begon toen ik als kind overgewicht had. dit door een verkeerd eetpatroon. Ik werd hierom gepest en in de eerste van de middelbare school zelfs geterroriseerd waardoor ik een eetprobleem ontwikkelde. Ik dacht; ik zal ze eens laten zien dat ik wel dun kan zijn en niet eten en laxeermiddelen werden mijn vrienden. Dit was ook het begin van het jojoën met mijn gewicht. Maar ik begon ook zelf te pesten en begreep toen pas dat mee doen ook een manier om te overleven is. Ik had totaal geen zelfvertrouwen, ook al liet ik dit niet aan de buiten wereld zien. In mijn laatste jaren van de middelbare school kreeg ik een zware winterdepressie en heb momenten gekend dat ik het echt allemaal niet meer zag zitten. Aan sporten deed ik niet, want hier had ik echt een hekel aan. En als laatste ben ik er achtergekomen dat ik hoog sensitief ben, ik voel emoties en stemmingen heel snel aan en trek deze ook naar mij toe. Het voordeel is, dat als mensen om mij heen vrolijk zijn, ik dat ook snel wordt. Maar de keerzijde is dat als mensen dit niet zijn, ik deze emotie overneem. Ik kan dus slecht omgaan met mensen die verdriet hebben of negatief. Dit ga ik daarom dan ook het liefst uit de weg. Verder heb ik hierdoor de behoefte aan alleen tijd na drukke dagen. ik moet mij dan gewoon weer even opladen. het klinkt allemaal best heftig als het allemaal zo achter elkaar staat. Maar ik heb er ook veel van geleerd.

Zo haat ik pesten en probeer ik mijn kinderen ook duidelijk te maken dat dit nooit ok is. Ik heb geleerd dat het beginnen met diëten en uithongeren mijn lichaam echt geen goed heeft gedaan en je nooit moet beginnen met je lichaam te ontzeggen wat het nodig heeft. Ik heb geleerd dat ik in het najaar en in de winter erg bewust moet zijn van mijn geestelijke gesteldheid, dat ik in die periode snel zwart kan gaan kijken en het daarom belangrijk is voor mij om te blijven bewegen/sporten en de natuur in te gaan. Ik heb geleerd door mijn hoog sensitiviteit dat ik rust moet inlassen, want anders word ik erg prikkelbaar. Ik heb dan het liefst even geen mensen om mij heen die dingen van mij willen of verwachten. Ik wil dan even alleen doen wat ik op dat moment nodig heb.

Dus waarom ben ik nog niet begonnen met wat ik het liefst wil doen: anderen helpen met het krijgen van een gezonde levensstijl? Geen idee, maar ik  voel dat dit mijn jaar wordt. En deze blog is het bewijs van een nieuwe en frisse start. De eerste stap richting mijn wensen en doelen. Ik heb er zin in en ik hoop jullie ook.

 

fotocredit:dreamstime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *