Sinterklaas amandelspijs cakejes

Sinterklaas amandelspijs cakejes

Zoals jullie onderhand wel weten ben ik gek op bakken.  En dan vooral cake en taart. Maar het probleem is vaak dat al dit lekkers ook gegeten moet worden. En in zo’n periode als Sinterklaas kan een verantwoord lekkers wel van pas komen. De pepernoten, snoepgoed en amandelspijzen vliegen je om de oren. Deze cakejes zijn toch een stuk beter voor je. Ze zijn gemaakt met fruit, magere kwark en volkorenmeel. Ook zit er een stuk minder suiker in dan bij andere Sinterklaas lekkernijen. De verrassing in het midden is ook met minder suiker gemaakt dan normaal is.  Maak de amandelspijs minstens een dag van te voren en leg weg in de koelkast. Krijg je ook al zin om te bakken?

 

Benodigde ingrediënten: 

  • 75 gram volkorenmeel
  • 75 gram bloem
  • 50 gram havermout
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 150 ml magere kwark ( ik gebruikte de lactose vrije variant )
  • 2 el honing
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el koek en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • snuf zout
  • 2 tl baking soda

Amandelspijs:

  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 ei

Zo ga je te werk:

  1. Maak eerst de amandelspijs. Deze heeft minstens een dag in de koelkast nodig.
  2. Meng in je keukenmachine de Amandelmeel met de suiker. Voeg dan het ei toe. En als laatst de citroensap. Als het zich tot een bal begint te vormen haal je het uit de keukenmachine en rol je er een brede slang van en rol je dit in vershoudfolie. Leg het daarna in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Mix in je keukenmachine de eieren 1 voor 1 kapot en door.
  5. Voeg dan lepel voor lepel de kwark erdoor heen. Voeg dan de 2 bananen, honing en vanille er aan toe. Mix zolang dat de bananen kapot zijn en het een beslag begint te worden.
  6. Voeg dan de havermout toe en spatel dit onder het beslag, daarna doe je het zelfde met de melen.
  7. Voeg de koek en speculaaskruiden, kaneel en zout erbij en spatel goed om.
  8. Als laatste spatel je de 2 tl baking soda eronder. Het beslag zal nu luchtig beginnen te worden.
  9. Schep steeds een klein beetje in je cakejes vorm zodat het minder dan voor de helft gevuld is.
  10. Haal je amandelspijs uit de koelkast en maak steeds kleine balletjes en leg die bovenop het beslag.
  11. Schep nu de rest van het beslag in je vormpjes tot ze vol zijn.
  12. Zet de cakejes in de oven en bak ze in 20-25 minuten bruin.
  13. Als ze klaar zijn haal je ze uit de oven en leg je ze op een rooster om af te koelen.
  14. Daarna zeg ik: Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *