Al die verleidingen

Al die verleidingen in de supermarkt

Het is een zaterdagochtend, manlief is met onze zoon mee naar een hockeywedstrijd en ik moet nog een paar inkopen doen voor het avondmaal. Samen met onze dochter van 8 jaar ga ik naar de supermarkt. Niet die bij ons in de buurt, maar die in het centrum omdat ik ook nog langs de bibliotheek wil. Zo sla ik mooi twee vliegen in 1 klap.

De supermarkt in het centrum is een stuk groter en ze hebben daardoor ook meer keuze in verschillende soorten producten. En niet alleen in gezonde en verantwoorde keuzes, nee ook de keuzes van de minder bewuste keuzes is groot. Dochterlief loopt langs de brood afdeling en ziet de vers gebakken pepernoten. “ Mama, kijk! Die zijn zoooo lekker. Mag ik die? Pleas!!!!!” Ok, dit is horde nummer 1. Maar die is nog makkelijk, ik heb de regel, voor November geen pepernoten in huis en dat weet zij ook. Dus krijgt ze een nee te horen met uitleg. Maar dan komen wij bij het zoete broodbeleg. Daar staan niet alleen mooi opgestelde doosjes en potjes, nee daar hangt een machine met allerlei gekleurde hagelslag en met crunch en  in verschillende voormaten. “ Mama, kijk! Aaahhhh mag ik die? Mag ik een bakje vullen?” Ik snap de verleiding, moet je ook al die mooie kleurtjes zien: roze, geel, blauw. Hoe perfect zijn ze hier omgegaan met het doel hoe verleiden wij kinderen om onze hagelslag te kopen. Ze heeft geluk. Ik geef toe, ze mag een bakje vullen van mij. Maar dit is wel nadat ik het eerst voor mijzelf goed heb gepraat:

  1. we hebben al weken geen broodbeleg met chocolade ( juist omdat deze kleine dame bijna niets anders at op de boterham behalve pindakaas  en chocolade). Dus vooruit het mag voor deze keer omdat het weekend is.
  2. Het bakje is niet zo groot, de hagelslag zelf wel, broerlief wil dit natuurlijk ook proberen, dus het is ook zo weer op.
  3. Ze eten over het algemeen gezond.
  4. Ik hoef niet altijd nee te zeggen ( krijgen ze namelijk 8 van de 10 keer al te horen ).
  5. Het mag omdat ik het ok vind voor deze keer.

Want IK bepaal als ouder of iets ok is of niet. En als ik het niet ok vind, leg ik uit waarom ik het niet goed vind dit keer. Wees duidelijk daarin tegenover je kind en leg uit waarom je dit keer nee zegt. En hou je daar dan ook aan, wees er consequent in. Het zou nog een optie zijn om af te spreken om iets anders samen uit te zoeken wat ook lekker is maar een gezondere keuze. En het is niet zielig om nee te zeggen tegen producten die niet zo gezond zijn voor je kind. Jij als ouder wil het beste voor je kind, ook qua gezondheid. Denk daar aan als je het moeilijk vindt om tegen hem of haar nee te zeggen.

Verder een tip: kom gewoon niet in de gangpaden met al die verleidingen. De buitenste muren zijn de muren waar de basisvoedingsmiddelen staan. Bedenk goed van te voren welke gangpaden je beter kan vermijden.

En tot slot. Als je al na de regel van 80/20% leeft. Dan is af en toe  toegeven aan dat snoepje, koekje of toetje niet erg. Als je maar duidelijk blijft over waarom iets wel en waarom iets niet mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *