Cheesecake bananabread glutenvrij

Ik heb een nieuwe verslaving en dat is het kijken van Master Chef Australia. Heerlijk, ik neem het altijd op, zodat ik dan s’avonds als iedereen al op bed ligt meerdere afleveringen achter elkaar kan kijken. Wat een lekkere gerechten maken ze daar zeg. Blijf het steeds knap vinden dat ze een opdracht krijgen met een ingrediënt en daar dan een gerecht voor moeten bedenken en maken. Ik zou echt out gaan, ik kan namelijk heel slecht onder druk nadenken. Maar deze mensen doen het elke keer weer opnieuw. Zo knap.

Nog zo’n geweldig programma is: de keuringdienst van waarde. Soms denk je; moet ik dit wel willen weten. Maar is sta er elke keer weer versteld van hoe wij consumenten voor de gek worden gehouden. Laatst was er een aflevering op over kwark. En aangezien mijn man en ik veel kwark eten, was dit de aflevering voor ons. Ze gingen langs bij een boerderij waar ze verse kwark maakten. Drie dagen duurde dit proces, maar wat zag die kwark er heerlijk uit. zo lekker dik en romig, mmmmm. Ook gingen ze samen met Janny van der Heijden ( van heel Holland Bakt, nog zo’n top programma ) een kwarktaart ( cheesecake ) bakken. Het water liep ons in de mond. En toen dacht ik, hoe zou ik een kwarktaart kunnen maken die ook nog gezond zou zijn. Aanvankelijk wilde ik een traditionele cheesecake bakken, maar het is een cheesecake bananabread geworden. Een bananenbrood/cake met een kwarkvulling. Hij is echt goed gelukt, lekker luchtig ook. Wel had ik redelijk wat boekweitmeel gebruikt omdat ik hem ook glutenvrij wilde maken.En deze smaak vond ik nogal overheersen. Dus voor hier heb ik het recept een beetje aangepast.De melen die ik gebruikte zijn dan ook allen glutenvrij, je kan dit gewoon vervangen door een ander meel. Ook wilde ik geen echte suiker gebruiken, daarom nam ik de kristal sweet van Steviala. Een suiker op basis van stevia, maar met een suiker structuur en zonder calorieën. Kan je toch nog verantwoord snoepen. De cheesecake bananabread is ook door de kinderen goedgekeurd. En dat zegt altijd heel veel. Zij blijven toch mijn grootste critici.

 

Benodigde ingrediënten:

Voor het bananenbrood

 • 2 bananen
 • 80 ml magere kwark
 • 50 gram kristal sweet
 • 1 ei
 • 2 tl vanille extract
 • 1 tl baking soda en 1 tl appelazijn
 • 200 gram glutenvrije zelfrijzende bloem
 • 100 gram havermout glutenvrij
 • 50 gram boekweitmeel
 • snuf zout

Voor de kwarkvulling

 • 180 ml magere kwark
 • 1 ei
 • 20 gram kristal sweet
 • 1/2 tl vanille extract
 • 3 el glutenvrije zelfrijzende bloem
 • 200 gram blauwe bessen

Hoe ga je te werk:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Spray of vet je bakblik in.
 3. Mix de bananen, kwark, kristal sweet, ei, vanille, baking soda en appelazijn samen in je foodprocessor of mixer.
 4. Voorzichtig meng je de droge ingrediënten onder het natte mengsel en zet het even apart.
 5. Voor de kwarkvulling, meng je de kwark samen met de kristal sweet.
 6. Voeg dan het ei en de vanille extract toe. Meng dit alles goed door elkaar.
 7. Op het laatst meng je de bloem en de blauwe bessen toe
 8. Vul je bakblik met de helft van het bananenbroodbeslag.
 9. Giet hier bovenop het kwarkmengsel.
 10. Sluit af met de rest van het beslag.
 11. Zet je bakblik in de oven en bak je cheesecake bananabread in 60 minuten gaar.
 12. Mocht de bovenkant te snel bruinen, doe er dan wat aluminiumfolie overheen.
 13. Als de cheesecake bananabread klaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem 20 minuten in het blik afkoelen. Laat de bananencake goed afkoelen.
 14. Verwarm in een schaaltje wat blokjes 80% pure chocolade, laat het langzaam smelten en giet het daarna over je bananencake heen. Dit is optioneel. Laat de cake en chocolade goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
 15. SMULLEN MAAR!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *