Skinny limoen/blauwe bessen cake

Skinny limoen/blauwe bessen cake

Voor de verjaardag van mijn dochter heb ik in december een lagen taart gebakken. In de taart had ik een limoen / blauwe bessen laag en een chocolade laag. Nu ben ik dol op chocolade, maar die limoen cake was verrukkelijk. Zo lekker luchtig en fris, heerlijk. Ik ben er een tijdje mee bezig geweest om hem verantwoord te krijgen. Ik wilde een cake met dezelfde smaak, maar hij moest vooral net zo luchtig en smeuïg zijn als het origineel. Vaak zijn de cake’s die verantwoord zijn, zo vast. Maar het is mij gelukt. Deze cake is alles wat ik hierboven noemde en mijn kids zijn er ook gek op. En wat het mooiste is, hij is met zijn 146 kcal per stuk nog verantwoord ook. Daar kan je nog eens een stukje van eten. Benieuwd naar het recept? Hier komt ie.

 

 

Benodigde ingrediënten:

  • 100 gram plantaardige magerine
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram Sugarly van Canderel ( 0% calorieën )
  • 60 gram suiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 70 gram kokosmeel
  • 170 gram volkorenmeel of volkoren speltmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baking soda
  • 1/4 tl appelazijn
  • 1/2 tl zout
  • 75 ml karnemelk
  • 1 el limoenrasp
  • sap van 1 limoen
  • 300 gram blauwe bessen

Hoe ga te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Mix in een kom de boter, yoghurt, Sugarly, suiker en limoenrasp tot een luchtig mengsel. Mix voor ongeveer 4 tot 5 minuten. Niet korter anders krijg je het niet mooi luchtig.
  3. Mix nu de eieren 1 voor 1 eronder en uiteindelijk de vanille extract.
  4. Pak een nieuwe kom en roer hier de drie meelsoorten met het bakpoeder en zout.
  5. Roer in een klein schaaltje de baking soda met de appelazijn. Dit begint nu te schuimen. Voeg dit bij het meel.
  6. Mix op een lage stand de droge ingrediënten met de natte ingrediënten. Dit hoeft niet lang. Als het maar even door elkaar gemixt is.
  7. Voeg nu de karnemelk en het limoensap toe en spatel dit met de hand onder het beslag.
  8. Roer de blauwe bessen kort door wat meel voordat je ze voorzichtig onder het beslag roert. Zo voorkom je dat de bessen allemaal naar de bodem zakken.
  9. Vet een bakblik in met spray of boter. Zelf gebruikte ik een vierkant blik, maar dit kan elke vorm zijn.
  10. Zet het blik in de oven en bak de cake in 60 minuten gaar. Prik met een satéprikker in het midden van de cake om te checken of hij echt gaar is. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake klaar, zo niet dan bak hem nog een beetje langer.
  11. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cake 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  12. De cake is zo al heerlijk maar hij is zeker zo lekker met wat kokosroom. Zet hiervoor een blikje kokosmelk  ( ik had de light variant ) overnacht in de koelkast.
  13. Maak het blik open en schep voorzichtig de dikke witte crème van het vloeibare gedeelte.
  14. Schep de room in een kom en voeg een beetje Sugarly toe en mix het tot een slagroom.
  15. Dit is echt SMULLEN!

Als je 16 stukjes uit de cake haalt is 1 stuk 146 kcal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *