Zoervleisj

Zoervleisj en rodekool met appeltjes

zodra de dagen weer korter worden en de temperaturen weer dalen, kan ik ook wel weer genieten van het gezellig binnen zijn. En waar ik zeker van kan genieten is de winterkost. Lekker weer erwtensoep of een van de vele stamppotten eten. Waar boerenkool toch wel op nummer 1 blijft staan. Maar een gerecht wat ook echt bij deze jaargetijden hoort is zoervleisj. Dit Limburgse gerecht doet mij aan mijn opa en oma denken. En niet eens omdat ik het daar vaak at, maar omdat zij uit Limburg komen en door hun verhalen over wat zij vroeger altijd aten. Dit is zo’n gerecht waar je op een druilerige dag de hele dag bij in de keuken staat. Heerlijk, de hele dag de geur van vlees wat aan het stoven is in de pan. Persoonlijk vind ik bij een zuurtje ( en dat zit echt in dit gerecht ) een zoetje erg lekker. Daarom vind ik het gerecht rodekool met appel hier echt goed bij passen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om de rodekool ook van  verse rodekool te maken. Maar ik hou ook wel van makkelijk, dus ik ben voor de pot rodekool gegaan. Je kan ook een pak uit de diepvries halen, wat jij lekker vindt. Wel heb ik verse appeltjes erbij gedaan. Dit omdat ik de appels vaak niet echt te vinden vind in de potten. Verder aten wij er nog zoete aardappelfrieten bij met echte mayonaise. Heerlijk, je kan er natuurlijk ook normale frieten of iets anders bij eten. Maar een ding is zeker, neem tijd mee. Want dat heeft dit gerecht echt nodig.

Benodigde ingrediënten: voor een grote pan voor ongeveer 8 a 10 personen

Voor de marinade van het vlees:

  • 1000 gram magere stooflappen
  • 300 ml witte azijn
  • 200 ml water
  • 6 laurierbladeren
  • 1 el gemalen kruidnagel of 5 kruidnagels
  • 1 el koek en speculaaskruiden
  • zout/peper

Voor het bereiden van het zoervleisj:

  • 5 rode uien
  • 330 ml donker bier ( 1 flesje )
  • 10 el appel en perenstroop
  • 4 plakken ontbijtkoek

Voor de rode kool:

  • 1 pot rodekool met appeltjes
  • 1 appel
  • 1 tl honing
  • 1 tl kaneel

Hoe ga je te werk:

  1. Leg het vlees het liefst al een dag voor je het zoervleisj gaat maken al in de marinade. Op deze manier kunnen alle smaken goed in het vlees trekken.
  2. Snij het vlees in stukken en doe deze in een grote diepvrieszak.
  3. Voeg hier alle andere ingrediënten aan toe.
  4. Sluit de zak goed en schud alles even door elkaar, zodat het zich goed mengt.
  5. Laat dit minstens 3 uur in de koelkast staan, het liefst overnacht.
  6. Als het vlees klaar is voor bereiden, zet een vergiet boven een grote kom.
  7. Giet het vlees en vocht in het vergiet. In de kom wordt het vocht opgevangen. Gooi dit niet weg, maar bewaar voor later.
  8. Dep het vlees droog.
  9. Snij de uien in ringen en bak deze in wat boter.
  10. Voeg daar het vlees aan toe en bak dit mee.
  11. Als het vlees bruin gekleurd is, giet de overgebleven marinade samen met het bruine bier bij het vlees en de uien.
  12. Goed doorroeren en verwarmen.
  13. Voeg daarna de appel/perenstroop toe, doorroeren en minstens 3 uur laten sudderen.
  14. Het vlees moet lekker mals worden, zodat het bij het roeren straks uit elkaar valt.
  15. Na 3 uur voeg je de plakken ontbijtkoek toe. Maak deze eerst klein en roer het goed door.
  16. Laat alles nog 1 uur stoven.
  17. Als laatst proef je en breng je het eventueel nog op smaak met zout en peper. Of als je het nog iets zuurder wilt voeg je nog wat azijn toe. Vind je het lekkerder als het iets zoeter is, voeg dan nog wat stroop of ontbijtkoek toe.
  18. Snij de appel in kleine stukjes.
  19. Verwarm de rodekool in een pan.
  20. In een koekenpan, laat je een beetje boter smelten en bak hier de appeltjes in bruin.
  21. Voeg nog de honing en kaneel toe.
  22. En nu uitserveren. Maak een bord op met je zoervleisj, je rodekool met extra warme appeltjes en friet.
  23. Nog een klodder mayonaise en SMULLEN MAAR!

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *