Sinterklaas brownies

 

 

Hij komt, hij komt, die goede oude Sint.

Het is alweer bijna zover, Sinterklaas komt weer naar Nederland. Dit betekend, gespannen kinderen, gezelligheid, cadeautjes en heel veel lekkers. Vanaf de zomer liggen de eerste pepernoten al in de winkels. Ik neem mij altijd voor, er mogen pas pepernoten gekocht worden vanaf november. Dit is niet helemaal gelukt, volgens mij heb ik de eerste zak toch al in oktober gekocht, oeps. Zelf heb ik natuurlijk ook wel een Sinterklaas lekkernij Guilty Pleasure. En dat zijn de chocolade pepernoten. Jeetje wat zijn die dingen lekker. Jammer genoeg ook heel slecht. Maar af en toe een klein bakje mag natuurlijk best, zolang je het daar maar bij laat en niet alsnog de hele zak leeg eet ( en dat risico loop je zoooo snel bij dingen ).

Het leek mij leuk om elke week een Sinterklaas recept te bedenken en hier met jullie te delen. Mijn doel is om de recepten zo healthy mogelijk te maken. Maar healthy betekend niet altijd laag in calorieën. Ik doe mijn best, maar dit lukt gewoon niet altijd. Want naast healthy moet het ook delicious blijven.

Deze brownies hebben de echte typische Sinterklaas lekkernij smaak. Chocolade, spijs, hazelnootjes en pepernoten. Ze zijn gemaakt met ingrediënten die wel voedzaam voor je zijn ( denk aan de pompoen, banaan, volkorenmeel ). En daarvoor wel een betere keuze om te eten dan de brownies uit een pak of uit de winkel.

Ook deel ik altijd of het recept KIDSPROOF is. Dit houdt in dat ze door mijn kinderen goedgekeurd zijn. Deze Sinterklaas brownies zijn KIDSPROOF bevonden. Ook al zijn ze minder zoet, zoals mijn zoon zei.

Benodigde ingrediënten; 

  • 125 gram dadels
  • 2 bananen
  • 200 gram pompoen puree ( dit maak je makkelijk zelf door pompoen te koken en tot puree te maken )
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 5 ml vanille extract
  • 200 ml amandelmelk
  • 2 eieren
  • 100 gram volkorenmeel
  • 100 gram kokosmeel
  • 50 gram cacao ( ongezoet )
  • 25 gram rietsuiker stevia ( te koop bij de AH )
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 el speculaas- en koekkruiden
  • optioneel nog 1/2 tl pumpkin spice en 1 el chocoloco van greengypsyspices

Ingrediënten voor de amandelspijs:

  • 50 gram in water geweekte dadels
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 25 gram rietsuiker stevia
  • scheutje citroensap

Topping:

  • 50 gram 75% pure chocolade
  • 50 gram pepernoten
  • 25 gram hazelnoten

Hoe ga je verder te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng eerst alle natte ingrediënten samen ( dit kan in een foodprocessor, blender of met de hand ).
  3. Meng in een andere kom alle droge ingrediënten samen.
  4. Voeg nu de natte ingrediënten toe aan de droge en mix tot een mooi beslag.
  5. Zet de kom even aan de kant, het is nu de beurt om het amandelspijs te maken.
  6. Voeg al de ingrediënten voor de amandelspijs in je foodprocessor en mix het net zo lang tot je een glad maar stevige massa hebt.
  7. Pak nu het brownieblik en leg hier bakpapier in of vet het blik goed in.
  8. Verdeel nu de helft van het brownie beslag over het blik.
  9. Verdeel daarna al het spijs hierover. Hier heb je je handen voor nodig. Goed verdelen en voorzichtig aandrukken.
  10. Verdeel nu de rest van het brownie beslag over de amandelspijs.
  11. Bak de brownie gaar in ongeveer 25 tot 30 minuten.
  12. Als de brownie klaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem goed afkoelen.
  13. Smelt de chocolade of au bain marie of smelt het voorzichtig in de magnetron ( de truc is de stand niet te hoog te zetten en tussendoor even roeren, als het te snel gaat brand de chocolade aan ).
  14. Verdeel nu de chocolade over de brownie met een lepel, dit mag gewoon slordig. Als de chocolade maar goed verdeeld is.
  15. Nu de chocolade nog nat is, verdeel je de pepernoten erover. Zelf heb ik een aantal pepernoten gebroken en anderen weer heel gelaten. even zachtjes aandrukken zodat ze goed aan de chocolade zitten.
  16. Eventueel kan je nog hazelnoten in stukjes hakken en deze er ook overheen strooien, wat je lekker vind.
  17. Laat de chocolade uitharden en SMULLEN MAAR!

 

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *